понеділок, 29 липня 2013 р.

Ростбіф з перцевою кіркою та овочевим гарніром з моцарелою під соусом песто



Це рецепт для хорошої вечері по буднях чи обіду вдома на вихідних. Сходіть в суботу чи неділю зранку на ринок і купіть свіжу телячу вирізку – це основний елемент всією страви.

Отже, для ростбіфу нам потрібно:
  • Теляча вирізка (свіжа-свіжа);
  • Суміш перців свіжо мелена (духмяний, чорний, рожевий, білий);
  • Гвоздика (2-3 цвяшка);
  • Сіль;
  • Оливкова олія;
  • Фольга, харчова плівка.
Для гарніру нам знадобляться:
  • Баклажан (половинка середнього баклажану на 1 порцію);
  • Помідори (можна і звичайні, але я сьогодні побував на ринку і купив помідори «бичаче серце» і жовті томати);
  • Моцарела (один шматочок, грам 200 на дві порції);
  • Базилік, петрушка, рукола свіжі;
  • Грецькі горіхи або кеш’ю;
  • Пармезан (невеличкий шматочок);
  • Лимонний сік;
  • Оливкова олія;
  • Сіль, перець чорний свіжомелений.

Готуємо!

Почнемо з ростбіфу:
  • Промийте вирізку під водою, обріжте плівку, жили, будь-що, що здається Вам неестетичним чи зайвим, у Вас має залишитися гарний шматок філе.
  • Тепер потрібно крупно перемолоти суміш перців (за допомогою млинка, блендера чи просто розчавіть їх качалкою, попередньо закутавши у паперову серветку) і кілька цвяшків гвоздики. Вирізку змащуємо оливковою олією, не надто щедро, але так, щоб обмазати її всю і до неї добре прилипав подрібнений перець.
  • Обсипаємо вирізку перцем (якщо любите гостроту свіжомеленого перцю, то можна побільше, якщо ні – то поменше). Тепер замотуємо м'ясо в перці у харчову плівку і в холодильник не ховаємо, нехай полежить десь поруч (якщо ми будемо готувати його за годинку чи трохи менше; якщо ви це робите ввечері, а готуватимете наступного дня зранку, то можна сховати на ніч в холодильник). 
Перервемося на гарнір:
  • Нарізаємо баклажан поперек кружечками (товщиною по сантиметри 1,5) і щедро його солимо, залишаємо на хвилин 10-20 стікати, щоб він віддав з водою свою гіркоту, потім віджимаємо рідину, яка утворилася;
  • Нарізаємо пластинками помідори. Як я вже згадував вище, мені пощастило прикупити на ринку чудові помідори сорту «бичаче серце» (вони такі рожевуваті і зазвичай неправильної форми, ніби надуті, і страшенно смачні, солодкуваті) і жовті томати (в яких свій цікавий смак, також солодкуватий). Для декору можна взяти помідори черрі і розрізати навпіл, щоб залишити попку з хвостиком;
  • Помідори і баклажани легенько поливаємо оливковою олією та бризкаємо бальзамічним соусом (звичайним чи концентрованим), солимо, перчимо і відправляємо на гриль чи добре розігріту сковорідки гриль або, у крайньому випадку, просто сковорідку і обсмажуємо їх з обох боків (створюємо ефект овочів-гриль, можна навіть до легкого підгоряння місцями);
  • Нарізаємо моцарелу пластинками.
Тепер приготуємо соус песто:
  • Миємо базилік, руколу і петрушку;
  • В бленд ері подрібнюємо до стану порошку пармезан та горішки (грецькі чи кеш’ю), додаємо базилік, руколу, петрушку, оливкову олію, лимонний сік, сіль перець, все перемелюємо до потрібної консистенції.
Завершальний етап:
  • Розігріваємо духовку до 230-250 градусів по Цельсію;
  • Кладемо вирізку на противень чи краще в якусь посудину для запікання і відправляємо до духовки на 10 хвилин, потім перевертаємо м'ясо догори низом і запікаємо ще 5 хвилин, таким чином ми створимо кірочку, яка не дасть зайвій волозі виходити з м’яса і дозволить залишатися йому соковимтим. Виймаємо вирізку з духовки і даємо їй трішечки постояти, в цей час даємо духовці остигнути до 120-140 градусів;
  • На інший противень чи посудину для запікання викладаємо гіркою, пірамідкою чи просто горизонтально один на одного овочі, чередуючи їх моцарелою і перемащуючи соусом песто;
  • Коли духовка остигнула, вирізку солимо і відправляємо назад ще на 10-25 хвилин (залежно від ступеня просмаження м’яса, який Вам до вподоби). Якщо хочете, щоб м'ясо залишилося рожевеньким всередині (як у мене), то хвилин 10-15 для не надто тонкої вирізки має вистачити. Зрозуміти, яке там м'ясо всередині допоможе натискання на нього і сік, який  при цьому виділятиметься (рожевий сік, який легко виділяється при легкому натисканні – ознака рожевості м’яса всередині);
  • Відправляємо до доховки овочі, щоб моцарела розплавилася;
  • Виймаємо вирізку, замотуємо її у фольгу і даємо спокійно постояти хвилин 10-20;
  • Коли вирізка настоялася (або вже дуже хочеться їсти), розрізаємо її поперечно на товсті шматки, кладемо поруч гарнір (моцарела так і тягнеться).
Все, готово!

Смачного Вам від KULIKCOOK!

Немає коментарів:

Дописати коментар