понеділок, 7 липня 2014 р.

Стейк філе-міньйон


Смачний стейк можна приготувати і вдома своїми руками. Головне – знайти свіже м’ясо і вгадати зі ступенем прожарки.


Для приготування нам знадобляться:

  • Свіжа яловича вирізка (настільки свіжа, що толковий ветеринар міг би її повернути до життя (жарт не мій, вкрадено в Diner на Подолі);
  • Гілочка свіжого розмарину (в Епіцентрі та Leroy Merlin продаються кущики розмарину в горщиках – корисна річ на кухні);
  • Зубок часнику;
  • Оливкова або соняшникова олія;
  • Свіжомелений перець і сіль (як Ви пам’ятаєте, я раджу свіжомелену).

Необхідний інвентар:

  • Сковорідка-гриль з товстим дном;
  • Кухонний молоточок для відбивання;
  • Духовка;
  • Фольга.   

Філе-міньйон – один з найбільш ніжних і «пісних» стейків. Для його приготування використовується центральна частина яловичої вирізки, яку нарізають поперек. Стейк виходить соковитим і не жирним.


Отже, почнемо приготування;

  • Вирізку потрібно завчасно вийняти з холодильника і дати їй остигнути до кімнатної температури перед приготуванням;
  • Ставимо сковорідку на плитку і розігріваємо її до максимуму;
  • Розігріваємо духовку до 100-120 градусів за Цельсієм;
  • З центральної частини вирізки нарізаємо поперек необхідну кількість стейків товщиною 5-6 см.;
  • Для ще більшої м’якості та ніжності можна легенько (але справді легенько і трошки) відбити м'ясо кухонним молоточком, попередньо накривши його харчовою плівкою;  
  • Чистимо один зубочок часнику і роздавлюємо його ножем;
  • На стейки капаємо олією (капаємо, а не поливаємо) і руками змащуємо м'ясо зі всіх боків, щоб воно було ледь жирне, але олії має бути зовсім трошки, стікати вона не має;
  • Натираємо м'ясо часником;
  • Кидаємо м'ясо на розігріту сковорідку та прижимаємо його дерев’яною лопаткою – нам потрібно зробити з кожного боку запечену кірочку, яка не дасть сокам втекти із середини і дозволить м’ясу залишатися соковитим;
  • В цей час на верхню сторону м’яса кладемо гілочку розмарину і шматочок часнику, розтираючи їх лопаткою об м'ясо для аромату;
  • Те саме робимо з іншою стороною і з боками кожного стейку;
  • Коли кірка готова, ставимо стейки в духовку на кілька хвилин (залежить від ступеня прожарки, якого ви хочете досягнути). Для medium rare та medium мясо потрібно тримати в духовці не більше 2-4 хвилин;
  • Виймаємо м'ясо з духовки, солимо і перчимо (так, так, саме зараз) і даємо його відпочити перед подачею 5-10 хвилин, накривши його фольгою, щоб воно не остигало. За цей час м'ясо пустить трошки соку – це нормально;
  • Викладаємо на тарілку, прикрашаємо гілочкою розмарину, яку ми використовували в процесі приготування і подаємо до столу.

P.S.: Для того, щоб зробити стейк особливо ніжним та «вершковим» візьміть вершкове масло, додайте до нього трошки товченого часнику і дрібно нарізаної петрушки, перемішайте і покладіть кульку цієї маси зверху на стейк перед подачею. В мене під рукою, на жаль, не виявилося масла.


Смачного Вам від KULIKCOOK!

Немає коментарів:

Дописати коментар