Зовсім нещодавно я відкрив для себе новий заклад на Подолі. Якщо ви
любите крафтове пиво так, як люблю його я, то вам сюди. Називається він CRAFT
vs PUB (а взагалі – просто Крафт Паб). Знаходиться за адресою Нижній Вал 37/20,
але знайти його досить складно, перший раз я просто пройшов повз і не помітив.
Вхід – це сходи у підвальне приміщення і вивіска схована під навісом над цими
сходами. Ось їхня сторінка у Facebook www.facebook.com/craftvspub/?fref=ts, в якої є і практична функція – тут
анонсуються новинки пива, які підключають на розлив. Працює паб з 16 до
опівночі з понеділка по четвер та в неділю, а в п’ятницю і суботу – з 16 до 2
ночі.
Складається заклад із двох залів, один зі столами і диванчиками, інший –
з високими столами і стільцями. Центральне місце навпроти входу займає барна
стійка, де власне розливають те, для чого тут всі і збираються. Інтер’єр
простий, у стилі «loft» (як це зараз модно казати). Ще присутній ефект «тільки
після ремонту» і трохи не вистачає затишності, але це відчуття проходить після
одного чи двох келихів пива. У обидвох залах є екрани (хоч і не надто великі), на
яких транслюють футбол (особливо актуально це було під час Євро 2016). При
вході ви, ймовірно, зустрінете Тимура – власника пабу, якого часто можна
застати біля барної стійки. Обслуговування – це декілька барменів/офіціантів,
але якщо людей не надто багато, то вони встигають і пиво налити і про меню
розповісти.
Почнемо з
найголовнішого – з пива. Тут його аж 17 кранів (звичайно, підключають їх по
мірі необхідності і наявності попиту). Асортимент розливного пива на кранах
постійно змінюється, хоча є ряд більш-менш постійних позицій. Ви знайдете пиво
невеликих крафтових пивоварень як з України, так і з інших країн. У вечір
п’ятниці були доступні 4 сорта пива Varvar - Golden Ale, Milk Stout, IPA
і Hopfen Weiss (поціновувачі знають це творіння Василя Микулина, яке ви мали
можливість спробувати на фестивалях вуличної їжі на Платформі, на Лісопилці на
лівому березі Києва, в Syndicate beer & grill та в інших місцях), три сорта пива від Collider Brewery (Артем Старіков, Андрій Кисіль) –
Mozambique, SpeedBall і That very Indian, два сорта з Криворізької пивоварні
White Rabbit – IPA та Machete Stout, крафти Kunstflug Summertime з Павлограду
та F*ck Like Chocolate Rabbit від K&F Brewery із Запоріжжя, а також два
сорта польського крафту від Browar Artezan -
Nutcracker і Mera IPA.
Розібратися у всій цій різноманітності вам допоможуть
офіціанти-бармени або ж сам Тимур. Але трохи теоретичних знань ніколи не
завадить, тому перед походом в паб ви можете почитати Вікіпедію, щоб розуміти
позначення, які вказуються навпроти кожного пива: O.G. – Original Gravity – початкова щільність пива
(читаємо тут - http://en.wikipedia.org/wiki/Gravity_(alcoholic_beverage)),IBU
– International Bitterness Units – гіркота (читаємо тут - http://beer.wikia.com/wiki/International_Bitterness_Units)
та Alc. – Alcohol – вміст алкоголю, з цим все зрозуміло.
З асортиментом пива ви можете ознайомитися на барі, де на
чорних дощечках крейдою написано, яке пиво зараз стоїть на кранах. Вам також
запропонують меню на одну сторінку з переліком доступного пива та їжі. Якщо так
трапилося, що у вашій компанії є люди, які не хочуть пива чи не можуть пити, то
для них є три види віскі та безалкогольні напої (наприклад, вишневий сік). Доступне і крафтове пиво в пляшках, але
його асортиментом я не цікавився (та й навіщо,
коли такий вибір пива на розлив). Можна взяти пиво на розлив з собою, на доріжку, так би
мовити.
Тепер поговоримо про кухню. В меню є незрозумілі (але креативні і з гумором) назви, тому буває важко додуматися, що ж це за страва. На допомогу знову приходять офіціанти-бармени. Закусок до пива небагато, але вони варті вашої уваги. Є свиняча грудинка, три Нагана (не питайте, що це, я не пам’ятаю), куряче філе в пластівцях, чебуреки з бараниною та зі свининою/яловичиною XXL (це такий гумор, далі зрозумієте чому), юна фрі (очевидно, що картопля), Баски не Хаскі (карпачо з хаскі, жартую, також не пам’ятаю, що це), тапас фрі, цибулю взірвали фрі, свиня і курка єдині та в’ялили & різали.
Тепер поговоримо про кухню. В меню є незрозумілі (але креативні і з гумором) назви, тому буває важко додуматися, що ж це за страва. На допомогу знову приходять офіціанти-бармени. Закусок до пива небагато, але вони варті вашої уваги. Є свиняча грудинка, три Нагана (не питайте, що це, я не пам’ятаю), куряче філе в пластівцях, чебуреки з бараниною та зі свининою/яловичиною XXL (це такий гумор, далі зрозумієте чому), юна фрі (очевидно, що картопля), Баски не Хаскі (карпачо з хаскі, жартую, також не пам’ятаю, що це), тапас фрі, цибулю взірвали фрі, свиня і курка єдині та в’ялили & різали.
Ми зупинили свій вибір на свині та курці, які єдині (75 грн.), на взірваній цибулі (35 грн.), чебуреках XXL з бараниною (75 грн.) та на юній картоплі (35 грн.). Замовлену їжу приготували досить швидко. Подача цікава – на дощечках з натуральної деревини, застелених папіром. Дуже автентично. Свиня та курка – це нарізка з в’яленої свинини (щось на зразок прошуто/хамону шматочками правильної товщини) та підкопченої курки із сухариками та перцевим соусом. Взірвана цибуля – це ціла цибулина, м’яка і ніжна всередині, засмажена у фритюрі до хрусткої скоринки із часниковим соусом. Чебуреки – це маленькі-маленькі чебуречки у фритюрі з легким вершковим соусом із зеленню. Слід особливо похвалити соуси. Це не просто «змішайте майонез/кетчуп/гірчицю у різних пропорціях». Видно, що люди доклали до них зусиль. Особливої уваги заслуговує картопля, яка виявилася зовсім не фрі, а маленькою, ще зовсім юною картопелькою, засмаженою у фритюрі. Вона була особливо ніжною і просто танула у роті. Єдине зауваження – м'ясо в чебуреках здалося мені недостатньо просмаженим, але це загалом не зіпсувало враження від страви.
Вибір страв в меню досить обмежений. Оскільки заклад відкрився відносно нещодавно, то я підозрюю, що меню ще будуть доопрацьовувати і, ймовірно, розширювати. Я б з радістю побачив у ньому декілька яловичих стейків, які чудово пасуватимуть до крафтового пива.
Загалом я приємно вражений цим місцем. Раніше, щоб отримати це все, мені доводилося їхати на Лісопилку на лівий берег, яка далеко і їхати туди не дуже зручно, до того ж вибір там обмежується лише пивом їх власного виробництва. Тепер я отримав це все і навіть більше на моєму улюбленому Подолі. Тішить те, що люди вкладають у свою роботу душу, і це помітно. Невеличкі мінуси зовсім не псують загального позитивного враження. І чомусь у мене є передчуття, що з часом це місце ставатиме тільки краще. Тому я з радістю раджу його всім фанатам крафтового пива.
Подивіться на карту де знаходиться Лісопилка, а де Троещина
ВідповістиВидалити1) The very Indian IPA = That Very Indian
ВідповістиВидалити2) Василя Мікуліна = Микулин
3) Collider Brewery не можна називати пивоварнею в тому контексті як це написано
Дякую за Ваші коментарі! Лісопилка швидше на Воскресенці, погоджуюся. Зазначив просто "на лівому березі Києва". 1) Виправив, виходить в Craft VS PUB помилка в меню (див. фото меню у блозі); 2) ОК, виправив. Хоч онлайн зустрічається й інша транслітерація - Мікулін; 3) Прибрав "пивоварню", просто лишив згадку, що вони з Києва (хоча був би вдячний, якби Ви пояснили, чому в цьому контексті їх не можна називати пивоварнею). Тому що вони автори ідей, але власного обладнання для варки не мають?
Видалити