"Гамарджоба!" - так вас привітають при вході в
грузинський ресторан Мама Манана на Великій Васильківській 44 в Києві. Потім
так строго спитають чи ви бронювали стіл і на відповідь "ні" все одно
запропонують вам гарний стіл з диванчиками відразу біля напіввідкритої кухні на
першому поверсі. У ресторані є ще й підвальний поверх і декілька столиків
надворі (хоч вони видалися мені не надто затишними, особливо в дощову погоду). Ось
їх сайт www.mamamanana.kiev.ua і сторінка у Facebook www.facebook.com/mamamanana.kiev
Хоча це був і понеділок, всередині було доволі людно. Я вже декілька раз
намагався потрапити в Маму Манану на вихідних і на свята, але по телефону мене
засмучували, що все зайнято і заброньовано (тому майте на увазі).
Обслуговування тішить, всі бігають, посміхаються і
виглядають задоволеними життям. Мені навіть стало шкода тих декількох хлопців і
одну жінку, які в поті чола орудували на напіввідкритій кухні - ліпили хінкалі
і запікали в печі хачапурі. Там було явно спекотно і всі виглядали дуже
заклопотаними. До речі, ідея напіввідкритою кухні і справді крута, спостерігати
за всіма процесами дуже цікаво (особливо, як хлопці майстерно ліплять хінкалі).
Руки можна помити у величезному умивальнику, зробленому з бочки, не заходячи в
туалет (по дорозі не забудьте попестити штучних кучерявих баранчиків біля
сходів в підвальний зал, мені аж самому захотілося такого мати). Столи
застелені крафтовим папером, є олівець, яким можна малювати по столу (дітям
така ідея явно сподобається, мені сподобалася). Меню дуже яскраве та проілюстроване
соковитими фото, тому зробити вибір досить легко (точніше хочеться всього і
побільше). Замовлення прийняли швидко.
Ми зупинилися на закусці, яка включала рулетики з баклажанів
з горіховою пастою, рулетки з кабачків з томатами і цицак (це такий пікантний
маринований зелений перець), фарширований горіховою пастою і шором (це такий
домашній сир зі сметаною, часником і зеленню) (99 грн., маса невідома),
хачапурі зі шпинатом і домашнім сиром сулугуні (92 грн. і 380 грам) і хінкалі Тбілісі
з бараниною та кінзою (12 грн. за штучку). З напоїв - тархун з сиропу (25 грн.)
і компот з ожини (24 грн.).
Приємним сюрпризом став комплімент від закладу - легка
закуска, яка складалася з декількох шматків лавашу, свіжого огірка, Сванської
солі (тут згадалася історія про те, як ця грузинська суміш спецій чудово
поєднувалася з текілою, сангрітою і свіжим ананасом, але це вже іншим разом
розповім) і чотирьох намазок: пхалі з буряка, шор (ви вже в курсі, що це таке),
гострої аджики з зеленого перцю та солодко-пікантної томатної аджики. Все дуже
смачно і гостро - чудовий спосіб розбурхати свої смакові рецептори перед
основними стравами.
Напої принесли своєчасно, тархун видався мені особливо
смачним (я замовив саме "лимонадний" варіант тархуну з сиропом, якщо
хочете, то можна також замовити тархун, який вони роблять самі і який мав би
бути більш природнім на смак).
Раз ми вже згадали про моє перше знайомство з Мамою
(можна я так тепер буду її називати після того, що між нами трапилося?) на
фестивалі вуличної їжі, то пригадується, що їхнє харчо мені там не сподобалося
- хоч і гостре, але надто водянисте і не наваристе, тому я не ризикнув його
замовляти вже в ресторані.
І от настала черга хінкалі. Вони були такими, як треба -
правильний розмір, зручні вушка, багато (я серйозно – багато!) соку всередині,
багато м'яса, легкий присмак кінзи. Я був щасливим! До речі, хінкалі вам можуть поперчити свіжомеленим
перцем (ну це не новина, правда ж?), але Мама і тут пішла далі і пропонує з
десяток млинків з різними видами перцю. На жаль, Хабанеро закінчився, тому
довелося задовольнитися зеленим перцем горошком. Експерименти з різними свіжомеленими
перцями можуть додати пікантності у ваші сірі хінкальні будні (на правах
реклами).
Наївшись, я попросив рахунок (його подають у
стилізованому конверті – деталі – це все), розрахувався (загальний чек склав
276 грн. на двох), всім подякував за смачну їжу, попрощався і ситий та щасливий
поїхав додому.
На мою скромну думку, Мама – це один із найбільш
достойних ресторанів грузинської кухні у Києві. Це заслуга і смачної кухні, і
привітного персоналу, і затишного інтер’єру, і відчуття грузинської
гостинності. А для тих, хто хоче взяти шматочок Грузії з собою, в ресторані є сувенірна
продукція (на стіні біля умивальника-бочки і баранчиків по дорозі до туалету). Раджу
зайти до Мами в гості, не пожалкуєте. Я ще точно зайду!
Немає коментарів:
Дописати коментар